صفحة 9 من 12 الأولىالأولى ... 78 91011 ... الأخيرةالأخيرة
النتائج 81 إلى 90 من 116
الموضوع:

هل استطيع اكل لحم الخنزير - الصفحة 9

الزوار من محركات البحث: 132 المشاهدات : 4432 الردود: 115
جميع روابطنا، مشاركاتنا، صورنا متاحة للزوار دون الحاجة إلى التسجيل ، الابلاغ عن انتهاك - Report a violation
  1. #81
    من أهل الدار
    تاريخ التسجيل: March-2016
    الدولة: النمسا
    الجنس: ذكر
    المشاركات: 1,871 المواضيع: 266
    صوتيات: 0 سوالف عراقية: 1
    التقييم: 3261
    مزاجي: حار مشمس, بارد ممطر
    المهنة: تصنيع كيمياويات
    أكلتي المفضلة: كباب
    موبايلي: سامسونك A7
    آخر نشاط: 27/April/2022
    مقالات المدونة: 2
    اقتباس المشاركة الأصلية كتبت بواسطة Mohammed K.F مشاهدة المشاركة
    عذرا دكتور..
    عندما يصف الطبيب لنا اي علاج لماذا نكون روبوتات وننفذ تعليماته بحذافيرها دون ان نحاول ان نناقش او نستخدم العقل المركون على الرف، بدعوى اهل مكة ادرى بشعابها؟!
    من يتعلق الموضوع بشي غير الدين لا بأس ان تُركن العقول على الرف ويُترك كل اختصاص لاهله...فنصدق ناسا التي تقول ان كوكبا من الالماس يقع على بعد مليار سنة ضوئية من الارض!! وانها استطاعت تصوير الثقب الاسود الذي لا يفلت من جاذبيته حتى الضوء!! دون ان تتجرأ على مناقشتها لانهم اعرف باختصاصهم وعملهم!
    لكن عندما يقول الله هذا حرام وهذا حلال يجب ان يشتغل العقل ويناقش حتى لا يُركن على الرف!!!! فهل هي عدم ثقة بالله ام ماذا؟
    قال الله اكل لحم الخنزير حرام وهذا يكفي.
    اطاعة تعليمات الطبيب لم تأت بدون تفكير او دراية، فلقد درس الطبيب وبذل الجهد كي نثق به وليس كل الاطباء سواء فهم بشر مثلنا فنحن إن التزمنا بتعليماتهم ( طوعاً وليس كُرهاُ ) انّما نترجى شفائنا.
    اما بخصوص ما يقوله علماء الفلك فهو مجرّد فرضيات لا يفرضوها على الناس ،من شاء فليصدّق ومن يشاء ان يكذّب فليفعل.
    لقد اعطانا الله عقلاً كي نجادل و نناقش فلا خطوط حمراء بعد اليوم ، ما كان على حق فسيصمد وما كان على باطل فهو زائل لا محالة.

  2. #82
    احساس شاعر
    تاريخ التسجيل: July-2014
    الدولة: بغداد الحبيبة
    الجنس: ذكر
    المشاركات: 61,705 المواضيع: 17,426
    صوتيات: 2 سوالف عراقية: 3
    التقييم: 88543
    مزاجي: متقلب جدا
    المهنة: كرايب الريس
    أكلتي المفضلة: الباجه
    موبايلي: نوت ٢٠
    آخر نشاط: منذ ساعة واحدة
    الاتصال: إرسال رسالة عبر ICQ إلى فقار الكرخي
    مقالات المدونة: 17
    اقتباس المشاركة الأصلية كتبت بواسطة دكتور جميل مشاهدة المشاركة
    كان تحريم لحم الخنزير مجرد تقليد للطقوس اليهودية، ولأنه محرّم فقد بدأ البحث عن الامراض التي ينقلها والمشاكل الصحية التي يسببها( وكأن باقي الحيوانات لا تسبب اي مرض!) وازداد التهويل والتضخيم ليشمل التحريم كل ما له علاقة بالخنزير( فهل حرّم القرآن شحم الخنزير؟) انها الطريقة العربية في كل شيء، فأن احبّوا شيئاً بالغوا في مدحه وإن كرهوا شيئاً غالوا في ذمّه.
    كل الادّعاءات حول عدم صلاحية لحم الخنزير باطلة وهي ضحك على ذقون السذّج .
    اما من يقول انما نطيع الأمر ولا نناقش او نجادل، فأقول له: نحن لسنا روبوتات تُسيّر كما يشاء المُبرمج بل لنا عقول ميّزنا الله بها عن باقي خلقه فهل نركنها على الرف ؟
    الاكل لا يُنجّس الانسان ، لأنه يدخل الجوف ثم يخرج منه
    امّا ما ينجّس الانسان فهو كلامه القبيح و فعله المذموم.
    افيقوا يرحمكم الله

    هذا الكلام عين الصواب
    احسنت دكتور

  3. #83
    من أهل الدار
    أزرع الورد
    تاريخ التسجيل: May-2016
    الدولة: Basra-Iraq
    الجنس: ذكر
    المشاركات: 5,319 المواضيع: 79
    صوتيات: 8 سوالف عراقية: 0
    التقييم: 13631
    مزاجي: In a Relationship
    اقتباس المشاركة الأصلية كتبت بواسطة فقار الكرخي مشاهدة المشاركة
    هالابحاث والدراسات الكشرة
    بس نسمع بيها
    رحمة الموتاج بس دليني على هاي الدراسات وين
    اكدت دراسات واكدت ابحاث

    المشكلة نقشمر نفسنة بهاي السالفة
    واله اتحداج تجيبين هاي الدراسات او الابحاث من الغرب
    زين اذا على كولتج الغرب مو مثلنه
    نكعد نسفط
    لعد من اكتشفو الغرب بأبحاثهم
    ان لحم الخنزير موزين ومضر وووالخ
    لعد شلون ياكلو ومو ممنوع او محرم بس عدنة



    مشكو ة على مرورج
    تريد هيج شي يعني حتى تقتنع لو ما عندك نية تقتنع ؟؟

    Problems with Pork
    and Why You Should Avoid Pork


    1. The Pig’s Problematic Digestive System
    There are reasons that the meat of the pig becomes more saturated with toxins than many of its counterpart farm animals. The first reason has to do with the digestive system of a pig. A pig digests whatever it eats rather quickly, in up to about four hours. On the other hand, a cow takes a good 24 hours to digest what it’s eaten. During the digestive process, animals (including humans) get rid of excess toxins as well as other components of the food eaten that could be dangerous to health. Since the pig’s digestive system operates rather basically, many of these toxins remain in its system to be stored in its more than adequate fatty tissues ready for our consumption.
    Another issue with the pig is that it has very few functional sweat glands and can barely sweat at all. (3) Sweat glands are a tool the body uses to be rid of toxins. This leaves more toxins in the pig’s body. When you consume pork meat, you too get all these toxins that weren’t eliminated from the pig. None of us needs more toxins in our systems. In fact, we should all do what we can to eliminate and cut down on toxin exposure. One vital way to do this is by choosing what you eat carefully, and for me, that definitely includes completely avoiding pork products of any kind.
    2. Increased Cancer Risk from Bacon and Other Processed Pork
    According to the World Health Organization, processed meat like ham, bacon and sausage causes cancer. The International Agency for Research on Cancer actually classifies processed meat as a carcinogen, something that causes cancer. Researchers found that consuming 50 grams of processed meat each day raises your risk of colorectal cancer by a very significant 18 percent. (4)
    Processed meat is considered to be food items like ham, bacon, sausage, hot dogs and some deli meats. Noticing a theme there? Those are mainly pork-derived food products. How much processed meat is 50 grams? That’s about four strips of bacon. Maybe you’re thinking that you only eat two pieces of bacon regularly. According to this research, that would likely equate to a 9 percent increase of cancer likelihood.
    Unfortunately, pork and processed meat is often consumed by folks following the keto diet, as well as the Atkins diet, for example. Instead, they should be using healthier meat like beef, lamb, bison or chicken.
    3. Swine Flu in Humans
    The swine flu is another virus that has made the leap from pig to human. Influenza or flu viruses can be directly transmitted from pigs to humans, from humans to pigs and from humans to humans. (5) Human infection with flu viruses from pigs are most likely when humans are physically close to infected pigs.
    Swine influenza virus infections in humans are now being called “variant virus infections in humans.” I wonder why the authorities removed the word “swine.” Was it scaring people away from eating pork? Probably.
    According to the Centers for Disease Control and Prevention, H1N1 and H3N2 are swine flu viruses that are “endemic among pig populations in the United States and something that the industry deals with routinely.” Outbreaks can occur year-round. H1N1 has been observed in pig populations since at least 1930, while H3N2 began in the United States around 1998. (6)
    According to the CDC, swine flu has not been shown to be transmissible to people through eating properly handled and prepared pork. Properly prepared means cooking pork to an internal temperature of 160 degreesF, which is supposed to kill all viruses and other foodborne pathogens. But what if you consume pork from a pig that had influenza and it wasn’t cooked to that temperature guideline — then what? I certainly wouldn’t want to roll the dice and find out.

    Trichinosis Dangers
    Did you know that pigs carry a variety of parasites in their bodies and meat? Some of these parasites are difficult to kill even when cooking. This is the reason there are so many warnings out there about eating undercooked pork. One of the biggest concerns with eating pork meat is trichinosis or trichinellosis. This is an infection that humans get from eating undercooked or uncooked pork that contains the larvae of the trichinella worm. (7) In some countries and cultures, they actually consume pork raw.
    This worm parasite is very commonly found in pork. When the worm, most often living in cysts in the stomach, opens through stomach acids, its larvae are released into the body of the pig. These new worms make their homes in the muscles of the pig. Next stop? The unknowing human body that consumes this infected meat flesh.
    Similarly to what these worms do to the pig, they can also do to humans. If you eat undercooked or raw pork that contains the parasite, then you are also swallowing trichinella larvae encased in a cyst. Your digestive juices dissolve the cyst, but that only unleashes the parasite into your insides. The larvae then penetrate your small intestine, where they mature into adult worms and mate. If you’re at this stage of trichinosis, you may experience abdominal pain, diarrhea, fatigue, nausea and vomiting.
    Unfortunately, it doesn’t end there. Approximately a week after eating the infected pork, the adult female worms now inside your body produce larvae that enter your bloodstream and eventually burrow into muscle or other tissue. Once this tissue invasion occurs, symptoms of trichinosis include

    المصدر

    إذا ما عجبك المصدر ممكن نجيب غيره

  4. #84
    احساس شاعر
    اقتباس المشاركة الأصلية كتبت بواسطة Aabdullah مشاهدة المشاركة
    تريد هيج شي يعني حتى تقتنع لو ما عندك نية تقتنع ؟؟

    Problems with Pork
    and Why You Should Avoid Pork



    1. The Pig’s Problematic Digestive System
    There are reasons that the meat of the pig becomes more saturated with toxins than many of its counterpart farm animals. The first reason has to do with the digestive system of a pig. A pig digests whatever it eats rather quickly, in up to about four hours. On the other hand, a cow takes a good 24 hours to digest what it’s eaten. During the digestive process, animals (including humans) get rid of excess toxins as well as other components of the food eaten that could be dangerous to health. Since the pig’s digestive system operates rather basically, many of these toxins remain in its system to be stored in its more than adequate fatty tissues ready for our consumption.
    Another issue with the pig is that it has very few functional sweat glands and can barely sweat at all. (3) Sweat glands are a tool the body uses to be rid of toxins. This leaves more toxins in the pig’s body. When you consume pork meat, you too get all these toxins that weren’t eliminated from the pig. None of us needs more toxins in our systems. In fact, we should all do what we can to eliminate and cut down on toxin exposure. One vital way to do this is by choosing what you eat carefully, and for me, that definitely includes completely avoiding pork products of any kind.
    2. Increased Cancer Risk from Bacon and Other Processed Pork
    According to the World Health Organization, processed meat like ham, bacon and sausage causes cancer. The International Agency for Research on Cancer actually classifies processed meat as a carcinogen, something that causes cancer. Researchers found that consuming 50 grams of processed meat each day raises your risk of colorectal cancer by a very significant 18 percent. (4)
    Processed meat is considered to be food items like ham, bacon, sausage, hot dogs and some deli meats. Noticing a theme there? Those are mainly pork-derived food products. How much processed meat is 50 grams? That’s about four strips of bacon. Maybe you’re thinking that you only eat two pieces of bacon regularly. According to this research, that would likely equate to a 9 percent increase of cancer likelihood.
    Unfortunately, pork and processed meat is often consumed by folks following the keto diet, as well as the Atkins diet, for example. Instead, they should be using healthier meat like beef, lamb, bison or chicken.
    3. Swine Flu in Humans
    The swine flu is another virus that has made the leap from pig to human. Influenza or flu viruses can be directly transmitted from pigs to humans, from humans to pigs and from humans to humans. (5) Human infection with flu viruses from pigs are most likely when humans are physically close to infected pigs.
    Swine influenza virus infections in humans are now being called “variant virus infections in humans.” I wonder why the authorities removed the word “swine.” Was it scaring people away from eating pork? Probably.
    According to the Centers for Disease Control and Prevention, H1N1 and H3N2 are swine flu viruses that are “endemic among pig populations in the United States and something that the industry deals with routinely.” Outbreaks can occur year-round. H1N1 has been observed in pig populations since at least 1930, while H3N2 began in the United States around 1998. (6)
    According to the CDC, swine flu has not been shown to be transmissible to people through eating properly handled and prepared pork. Properly prepared means cooking pork to an internal temperature of 160 degreesF, which is supposed to kill all viruses and other foodborne pathogens. But what if you consume pork from a pig that had influenza and it wasn’t cooked to that temperature guideline — then what? I certainly wouldn’t want to roll the dice and find out.

    Trichinosis Dangers
    Did you know that pigs carry a variety of parasites in their bodies and meat? Some of these parasites are difficult to kill even when cooking. This is the reason there are so many warnings out there about eating undercooked pork. One of the biggest concerns with eating pork meat is trichinosis or trichinellosis. This is an infection that humans get from eating undercooked or uncooked pork that contains the larvae of the trichinella worm. (7) In some countries and cultures, they actually consume pork raw.
    This worm parasite is very commonly found in pork. When the worm, most often living in cysts in the stomach, opens through stomach acids, its larvae are released into the body of the pig. These new worms make their homes in the muscles of the pig. Next stop? The unknowing human body that consumes this infected meat flesh.
    Similarly to what these worms do to the pig, they can also do to humans. If you eat undercooked or raw pork that contains the parasite, then you are also swallowing trichinella larvae encased in a cyst. Your digestive juices dissolve the cyst, but that only unleashes the parasite into your insides. The larvae then penetrate your small intestine, where they mature into adult worms and mate. If you’re at this stage of trichinosis, you may experience abdominal pain, diarrhea, fatigue, nausea and vomiting.
    Unfortunately, it doesn’t end there. Approximately a week after eating the infected pork, the adult female worms now inside your body produce larvae that enter your bloodstream and eventually burrow into muscle or other tissue. Once this tissue invasion occurs, symptoms of trichinosis include

    المصدر

    إذا ما عجبك المصدر ممكن نجيب غيره
    هم ارجع واكول
    اذا كل هاي الامور بي
    شعجب ياكلو اهل التطور .

    اوك اذا كل هاي البلاوي بي
    خل ناكل منه بالسنة مرة . اكيد ميأثر
    اي ليش حرام

  5. #85
    من أهل الدار
    تاريخ التسجيل: February-2019
    الجنس: أنثى
    المشاركات: 1,949 المواضيع: 261
    التقييم: 3054
    مقالات المدونة: 4
    اقتباس المشاركة الأصلية كتبت بواسطة فقار الكرخي مشاهدة المشاركة
    هالابحاث والدراسات الكشرة
    بس نسمع بيها
    رحمة الموتاج بس دليني على هاي الدراسات وين
    اكدت دراسات واكدت ابحاث

    المشكلة نقشمر نفسنة بهاي السالفة
    واله اتحداج تجيبين هاي الدراسات او الابحاث من الغرب
    زين اذا على كولتج الغرب مو مثلنه
    نكعد نسفط
    لعد من اكتشفو الغرب بأبحاثهم
    ان لحم الخنزير موزين ومضر وووالخ
    لعد شلون ياكلو ومو ممنوع او محرم بس عدنة



    مشكو ة على مرورج
    اعصابك اعصابك تريد تاكل اكله عافية
    ليش هل الاندفاع والتعصب بردودكً
    التعديل الأخير تم بواسطة Carmen ; 31/May/2019 الساعة 11:09 pm السبب: !!!!
    اخر مواضيعي''موسم الذكريات ''فساتين رقيقةwhat do I meanسراب العالم الأزرقحمى التفكير

  6. #86
    احساس شاعر
    اقتباس المشاركة الأصلية كتبت بواسطة Carmen مشاهدة المشاركة
    اعصابك اعصابك تريد تاكل اكله عافية
    ليش هل الاندفاع والتعصب بردودكً
    لالا والله مو معصب ومندفع
    بس هذا الحجيتي مابي دليل علمي
    يمتنعون منه اهل العلم

    على كولة وحدة بالتقييم
    اشو من اكلنة لحم الدجاج ما كمنة نكاكي

    شكرا على مرورج الذهب

  7. #87
    من أهل الدار
    اسرار الكون
    تاريخ التسجيل: October-2017
    الجنس: أنثى
    المشاركات: 8,519 المواضيع: 313
    صوتيات: 6 سوالف عراقية: 1
    التقييم: 14788
    وعليكم السلام ..

    انت تسأل حرام لحم الخنزير لو لا ؟
    لو تسأل اذا اكلة يسبب امراض لو لا ؟
    لو تسأل ليش محرم ؟

    اذا اول سؤال ف هو محرم بالقران وبالكتب المقدسة وحتى عند المسيح
    ف اذا مسلم انت او مسيحي ف لازم ماتاكلة تطبيقا لدينك .. وبعدها تستفسر عن السبب كونك انت صاحب علم وتحب تصير عندك معلومات وماتحب تترك شي مبهم ..

    اما السؤال الثاني فهو حسب الدراسات ي يسبب امراض اما تكول ليش الغرب ياكلونة ومابيهم شي ، هو اكيد مو اول مااللحمة تدخل معدتة هو يموت او يصير عندة مرض معين ! يعني الغرب كولهم اصحاء ؟ شنو اللي يثبت مرضى الغرب مايكون بسبب لحم الخنزير ؟ اكيد مو اقصد كل مرض ، ولا مرض معين ممكن يسببه الخنزير فقط ..

    اما السؤال الثالث ليش حرام لان هو حيوان قذر والاسباب ذكروها الاعضاء ويسبب امراض واتصور هالشي حتى دراسات اثبتته لكن رغم كولشي الدراسات تبقى نظريات ، اما اذا انت مامقتنع بهاي الاسباب ف هاي قناعة خاصة ترجع الك ، واحب اوضح شي اكو فرق بين تسأل حتى تزيد معلومات ومايبقى امر مبهم عندك شي وتطبق الاسلام شي ثاني .. اذا القران بعبارة واضحة كال انه حرام ف لازم ماتسأل اكله لو لا ؟لان اكيد لا ،، بس تسأل ليش حرام فقط

  8. #88
    احساس شاعر
    اقتباس المشاركة الأصلية كتبت بواسطة اسرار الكون مشاهدة المشاركة
    وعليكم السلام ..

    انت تسأل حرام لحم الخنزير لو لا ؟
    لو تسأل اذا اكلة يسبب امراض لو لا ؟
    لو تسأل ليش محرم ؟

    اذا اول سؤال ف هو محرم بالقران وبالكتب المقدسة وحتى عند المسيح
    ف اذا مسلم انت او مسيحي ف لازم ماتاكلة تطبيقا لدينك .. وبعدها تستفسر عن السبب كونك انت صاحب علم وتحب تصير عندك معلومات وماتحب تترك شي مبهم ..

    اما السؤال الثاني فهو حسب الدراسات ي يسبب امراض اما تكول ليش الغرب ياكلونة ومابيهم شي ، هو اكيد مو اول مااللحمة تدخل معدتة هو يموت او يصير عندة مرض معين ! يعني الغرب كولهم اصحاء ؟ شنو اللي يثبت مرضى الغرب مايكون بسبب لحم الخنزير ؟ اكيد مو اقصد كل مرض ، ولا مرض معين ممكن يسببه الخنزير فقط ..

    اما السؤال الثالث ليش حرام لان هو حيوان قذر والاسباب ذكروها الاعضاء ويسبب امراض واتصور هالشي حتى دراسات اثبتته لكن رغم كولشي الدراسات تبقى نظريات ، اما اذا انت مامقتنع بهاي الاسباب ف هاي قناعة خاصة ترجع الك ، واحب اوضح شي اكو فرق بين تسأل حتى تزيد معلومات ومايبقى امر مبهم عندك شي وتطبق الاسلام شي ثاني .. اذا القران بعبارة واضحة كال انه حرام ف لازم ماتسأل اكله لو لا ؟لان اكيد لا ،، بس تسأل ليش حرام فقط
    اني ما كاتلتني غير هاي الدراسات
    المحد شايفها بس نسمع بيها .

    يعني ليش ما اسئل ؟
    على كولة الدكتور شنو روبوت مسير

    يعني معقولة ما فسرها النبي
    لو صعبة يفسروها اهل البيت والخلفاء .

    زين اذا مو بنفس الساعة اتمرض من اكل
    اله اكل هواي
    يعني اكيد مسموحلي اكل يوم واحد

    احنة تحكمنة العواطف من ناحية الدين
    منكدر نكذب او نفند شي موجود بالقرأن
    والعلم يرفضة
    نكذب العلم والابحاث وكلشي نكذبة
    حتى ما ننطي بالدين مالتنة

    مثل هذا البرنامج الشفتة
    رجل دين سألو
    كلولة الارض الله يكول مسطحة
    الارض بسطناها
    الارض سطحت
    انت شتكول
    خطية ضل ينطي الوان
    شيكول
    الكال اي مسطحة العلم ديشوفك بعينك شلون الارض كروية
    والكال كروية
    كلولة لعد شلون دينك يكول مسطحة

    ما اعرف شأحجي




    نورتي الكون ياطيبة

  9. #89
    إنتماءٌ ( أنتِ ماءْ )
    Warm haven
    تاريخ التسجيل: July-2014
    الدولة: تائه
    الجنس: ذكر
    المشاركات: 7,620 المواضيع: 75
    صوتيات: 6 سوالف عراقية: 0
    التقييم: 12401
    آخر نشاط: 19/November/2024
    مقالات المدونة: 9
    اقتباس المشاركة الأصلية كتبت بواسطة فقار الكرخي مشاهدة المشاركة
    يومية مفشلين المسلمين بسالفة
    من الارض الي يكول عليها رب العالمين مسطحة
    وتالي الكفار اكتشفو انها كروية
    زين اذا القران مو صنع بشري
    معقولة ميعرف الارض كروية لو مسطحة .

    اذا قصدك على ( نُنقصها من أطرافها ) فهو يقصد المشرق والمغرب
    عكس تفسير الجماعة ، أيهما اقرب للحيلة
    مثل الأخ الي يفسر قوله .. آتيك به قبل ان يرتدّ إليك طرفك .. فسروها على أنها رمشة العين !!!
    وقانون الطبيعة يحترمه الله .. ولايبالغ في شيء ويمده بالخيال إذ لايتوافق وماديات هذا العالم المحدود
    بوساتي فقار .. حبيت اعقب على دوران الارض ، ماعرف سبب التحريم

  10. #90
    احساس شاعر
    اقتباس المشاركة الأصلية كتبت بواسطة محمد صبيح مشاهدة المشاركة
    اذا قصدك على ( نُنقصها من أطرافها ) فهو يقصد المشرق والمغرب
    عكس تفسير الجماعة ، أيهما اقرب للحيلة
    مثل الأخ الي يفسر قوله .. آتيك به قبل ان يرتدّ إليك طرفك .. فسروها على أنها رمشة العين !!!
    وقانون الطبيعة يحترمه الله .. ولايبالغ في شيء ويمده بالخيال إذ لايتوافق وماديات هذا العالم المحدود
    بوساتي فقار .. حبيت اعقب على دوران الارض ، ماعرف سبب التحريم
    زين
    من يكول
    وما خلقنا الجن والانس الا ليعبدو

    خاف هم يقصد بيها غير شي ؟


    احنة البشر بالنسبة لله عز وجل فهمنه محدود
    يعني يكول شي وتكول جان يقصد كذا
    خو من البداية ويكول المقصود ترة ماكو مشكلة



    الجميل والثكيل محمد صبيح
    نورت الكون

صفحة 9 من 12 الأولىالأولى ... 78 91011 ... الأخيرةالأخيرة
تم تطوير موقع درر العراق بواسطة Samer

قوانين المنتديات العامة

Google+

متصفح Chrome هو الأفضل لتصفح الانترنت في الجوال