حاولت اجمع اكبر كمية من انواع المحاشى على اختلاف اقطارنا العربية
لكن بأمانة وبدون تحيز المصرى يكسبالمهم هنشوف يالا نبتدى اخ هيبقى يوم طول
وااااااومحشى الكوسه بأنواعة وصوره طبعا
ولكن اولا:
(ارجو التثبيت)
المقاديركيلو كوسا حجم متوسط - نصف كيلو لحم مفروم– واحد بصلة كبيرة -( 2 كوب رز– ملعقة كركم صغيرة –ملعقة صغيرة قرفة مطحونة -
نصف ملعقة كبيرة نعناع أخضر مفروم – ½ ملعقة فلفل أسمر ناعم– بهار – علبة معجون طماطم ( أو طماطم طازجة )– ملح-نصف ملعقة كبيرة ثوم مفروم.
الطريقة
- يضاف اللحم المفروم الى الأرز المغسول جيدا والبصل الناعم والنعناع
- يتبل الخليط بالملح والفلفل الناعم والبهار والكركمونصف مقدار الطماطم ويخلط جيدا .
- يقطع رأس الكوسا وتفرغ من الداخل بحذر شديد ، وتوضع في وعاء فيه ماء بارد .
- تحشى الكوسا ثلاث أرباعه فقط، ثم نقوم بتغطيته بقطع صغيرة من ناتج الحفر. ثم توضع في أسفل القدر
( إناء الطبخ ) في صفوف مستديرة متساوية .
- يضاف ½ كوب من الماء على معجون الطماطم وما يلزم من ملح وفلفل ، ويطبخ على نار قوية لبضع دقائق ، ثم على نار هادئة حتى ينضج
- يرفع من وعاء الطبخ ويقدم ساخنا .
ملاحظة :
دى الكوسه بعد الكشط او بعد ماجهزت
ممكن نسوى الحشوة شوية يعنى نحمر البصل تحمير خفيف مع الثوم
ونضيف الطماطم لحد ماتتسبك وبعد كدا نضيف بقية المقادير اللحمه والخضار والرز ونحشى وبتبقى طعمها احلى دا مصرى
يجب ان تغطي الصلصة كل المحشي حتى يتم النضج جيد
محشى الفلفل:
المقادير :
صف كيلو فلفل رومي أخضر أو ألوان حسب الرغبة
كوب رز
1 حبة كبيرة بصل، مفروم ناعم
2 فص كبير ثوم، مفروم ناعم
2 حبة كبيرة طماطم، مفروم ناعم
1 كوب بقدونس، مفروم
½ كوب شبت، مفروم
1 ملعقة صغيرة كزبرة جافة، مطحونة
2 ملعقة صغيرة ملح
¼ ملعقة صغيرة فلفل اسود
1/3 كوب زيت
1 كوب مرق دجاج مبهر
ملعقة قرفة ونصف ملعقة جوز الطيب
الطريقة:
نغسل الأرز بالماء الصافي 3-4 مرات، اغمريه بالماء الدافئ، اتركيه منقوع لحوالي 30 دقيقة.
صفي الأرز من ماء النقع، ضعيه في طبق عميق، ثم نحمر البصل نصف تحميره مع الثوم وممكن الاستغناء عن الثوم فى المحشى بشكل عام ، ثم نضيف الطماطمونسيبها تتسبك وممكن لا على حسب الرغبة وبعدين نضيف ، البقدونس، الشبت،
الكزبرة، الملح، الفلفل والزيت نضيف الرز ونوزع المكونات مع بعضها الى أن تتوزع الخضروات مع الأرز جيدا.
نترك الخليط جانباً .أحضري الفلفل، انزعي الطبقة العلوية واحتفظي بها جانباً.
افرغي البذور والجزء الأبيض من داخل الفلفل.إملئي حبات الفلفل بالحشو مع ترك مسافة 1 سم
لإعطاء مسافة لتمدد حبات الأرز بعد النضج. ضعي حبات الفلفل بجانب بعضها في قدر متوسط الحجم،
بحيث يكون سطح الفلفل الى أعلى لكي لا يسقط الحشو ثناء الطهي.
أضيفي المرق الى القدر.ضعي القدر على نار متوسطة الى ان يغلي، غطي القدر، خففيالنار واتركي
الفلفل لحوالي 30 دقيقة الى ان تنضج حبات الأرز ويصبح الفلفل لين. إذا لاحظت أن المرق قد تبخر
اضيفي قليل من الماء (يتم طهي هذا الفلفل على البخار ولا يجب أن يكون مغمور بالمرق،،
مجرد كمية بسيطة من السائل في قاع القدراخرجي حبات الفلفل من القدر،
ضعيها في طبق التقديم.ضعي الطبقة العلوية (الغطاء) على حبات الفلفل لتغطيتها .
ملاحظة :
ممكن كل المكونات تكون نى فى نى
محشى الملفوف باللحمة
المقادير:
حبة ملفوف متوسطة الحجم
نصف كيلو لحم مفروم
ملعقة كزبرة خضراء مفرية
2 ملعقة كبيرة شبت مفري
3 بصلات كبيرة مفرية
حزمة بقدونس مفري
2 كوب أرز
كيلو طماطم للعصير
ملح وفلفل وكمون
نصف كوب زيت
ملعقة قرفة مطحونه صغيرة
ملعقة صغيرة جوز الطيب
طريقة التحضير:
يقدح الزيت ثم يحمر فيه البصل حتى الاحمرار ثم يضاف إليه عصير الطماطم ويترك على النار حتى
تتسبك الطماطم.قبل أن ترفع الطماطم من على النار يضاف إليها البقدونس والكزبرة والشبت ويقلب
الخليط جيداً ويتبل بالملح والفلفل والكمون وباقى البهار ويترك جانباً يفك ورق الكرنب ثم يسلق في الماء المتبل
بالملح ويراعى ان يسلق سلقاً خفيفاً بعد السلق تزال العروق الغليظة ويقطع الورق قطعاً مستطيلة
مناسبة وتجهز وتترك جانباً.يغسل الأرز المنقى ثم يضاف لخلطة الطماطم واللحم المفروم ويقلب الجميع جيداً
تحشى أوراق الكرنب المقطعة بخلطة الأرز ويلف جيداً كالأصابع ثم ترص أصابع المحشي في إناء ثم يضاف إليه
2 كوب ماء والافضل مرق لجميع انواع المحاشى متبل بالملح ثم يرفع المحشي على نار متوسطة الحرارة حتى يغلي ثم تهدأ الحرارة حتى يصبح ناضجاً.
محشى ورق العنب باللحمة
المقادير:
نص كيلو ورق عنب
نص كيلو لحمة مفرومة
حزمتان بقدونس
بصلتين كبار
ملح فلفل اسود بهارات
قرن فلفل حراق
قرفة مطجونه ورشة جوز الطيب
الطريقة:
سلق ورق العنب في الماء واول ما يخرج من الماء الساخن حطيه في ما بارد
علشان لونه يبقي حلو
اللحمة نفرم لها البصل والفلفل وتتبل وبعدين نقطع البقدونس ونضيفه عليها
ونبتدي نحشي
وقبل ما نضع المقدار في الحلة نرش القاع بعنقود الورق وما بين كل سطر قطعي فصوص ثوم بالطول
وبعد ما نخلص نسخن الشوربة و
ونضيفها على المقدار ونحطه
على النار لحد مايستوى ونغطى بطبق طبعا عشان مش يفك من بعضه
والف هنا
محشى مصرى منوع
المقادير:
كيلو باذنجان أبيض أو أسود رفيع
1 كيلو كوسة صغيرة
1/4 كيلو فلفل أخضر رومي
1/2 3 كوب أرز مصري
1 كيلو طماطم
كمية من الخضرة (بقدونس وشبت وكسبرة خضراء)
2 بصلة متوسطة3
افص ثوم وممكن الاستغناء عنه
2/3 كوب زيت ذرة
ملح وفلفل أسود وبهارات وكمون
املعقة قرفة مطحونه ورشة جوز الطيب اساسى
رشة زنجبيل على حسب الرغبة
شوربة
ويضاف على الوجه:
ثمرتين طماطم
مطحون فص ثوم
ملعقتين كبار سمن
مكعب مرقة دجاج
الطريقة:
:1- تضرب الطماطم في الخلاط وتحمر نصف كمية البصل ويوضع فوقها الطماطم ثم توضع في قدر على النار وتقلب من حين لآخر حتي يثقل سمكها وتجف إلى ى حد ما مياهها.
2- ينظف الباذنجان والكوسة بالمقوار الخاص بالمحشي بحيث يزيل قلب (بذور) الثمرة.
3- ينظف الفلفل بنزع عنقوده ثم يغسل الباذنجان والفلفل والكوسة جيدا ويتركوا ليصفوا.
4- تنظف الخضرة وتغسل وتفرم بالسكين فرما ناعما.
6- يغسل الأرز جيدا ويصفى.
7- تضاف الخلطة إلى بعضها (الأرز والطماطم وباقى كمية البصل والخضرة والزنجبيل والتوابل والزيت) وتقلب جيدا ويراعى اعتدال مكوناتها بحيث لا يطغى اللون الأحمر على الأخضر.
8- تحشى حبات الباذنجان والفلفل والكوسة بالخلطة مع الحرص على حشو ثلثي الثمرة فقط.
9- يرص المحشي في قدر عميق واقفا أو نائما ويسقى بالشوربة الساخنة بحيث يصل مستواها لرؤوس الثمرات.
10- بعد رص المحشي تفرم المكونات الاخيرة (الطماطم والثوم والسمن ومكعب المرقة) وترش على وجه المحشي ويفضل رشها قبل صب الشوربة
محشى البصل
المقادير هى نفس الخلطة السابقة
الطريقة
اخذين البصل وتقطعينه بالطول من جهه وحده
2/ بعدين تفككينه يطلع شكل دائرة مفتوحة من جهه واحده
3/ يوضع في قدر مع ماء وماجي ويسلق نصف استواء
4/ تعمل الحشوة عادي ( سمنة او زبدة على حسب الرغبة مع بصل مقطع صغير على النار ويوضع عليها شوي طماطم وملعقة صفيرة صلصة ----اذا تحبين المحشي احمر ---وبعدين تحطين الرز والبهارات والملح والماجي والشبت والكسبرة والنعناع بعد التقطيع طبعا
وتسيبيه على النار مع ماء حتى يستوي ثلاث ارباع استواء )
5/ وتحشين فيه البصل دوائر وترصينه في القدر وتحطين عليه شوي مرق او ماء مع مكعبين ماجى وعلى النار مدة ربع ساعة ++ وتضغطي عليه بطبق عشان ما يتفككش++
والاجمل بترص محشى كوسه وبصل فى اناء واحد بتدى طعم احلى
دا البصل قبل الفرن
ودا بعد السلق
محشى الطماطم:
هنقول السر بتاع الطماطم
اولا تجهززى الفلفل تمام يعنى ننزع البزور بماعقة من الداخل مع الاحتفاظ بالغطاء الخارجى بعد ماننزع البزور نرش جواها شوية سكر ايوه سكر ونسيبها شوية
وبعد كدا تتبل بالملح والفلفل وتحشى
الحشوة هى هياها الحشوة السابقةوتطهى بنفس الطريقى وبد الطهو ترص فى صاج وتوضع خمس دقائق فى الفرن لاعطاء ناتج الذ وممكن نضع ورقتين ريحان بلدى بعد مانخرجها من الفرن ونسيبها تبرد
المومبار المصرى
المقادير:
كيلو مومبار
كيلو ارز
بقدونس وكسبرة وشبت مفرى
نصف كيلو عصير طماطم
بهارات المحشى و ملح وفلفل
ربع كوب زيت
2 بصلة مفرى
ملعقة كبيرة قرفة مطحونة
ملعقة صغيرةجوز الطيب
فلفل ابيض
الطريقة:
يغسل المومبار جيدا بالماء والملح والخل
وينقع قبل الحشو بساعتين فى عصير ليمون مصفى حوالى ربع كيلو عصير ليمون وينشل من العصير ويحشى فورا بدون غسيله من الليمون
تحمر البصل فى السمن او الزيت و نضيف الطماطم
والبهارات والملح والفلفل وتترك لتسبك
يغسل الارز ويقلب معهم
ونضيف البقدونس والشبت والكسبرة
يبقى عندنا كة خلطة الحشو
نبتدى نحشى المومبار بشرط الا يمتلى ويكون مبطط
بعد كدة نسلقه ونضيف لماء السلق قليل من الملح
ها نلاحظ ان المومبار بداء ياخد الشكل المدور
ونتركه على النار لمدة ساعة
بعد ما يقطع ممكن يتحمر فى الزيت او ندخله الفرن حسب الرغبة
يجمل بالبقدونس ويرش الملح والفلفل على الوجه
وبالهنا والشفا
دا بقى سيد المحاشى فى مصر يارب يعجبكوا
ملحوظة:
عند عمل اى نوع محشى تضاف ملعقة سكر كبيرة على الطماطم سواء صلصة او معجون او مسبكة
مش هقول ليه جربوا وقولوا انتو والف هنا
اااااااخ هلكت يالا باى