عاشورا
لهنێو هونهری شێوهکاریدا
بقلم : ابوبکر کاروانی (خاص ب درر العراق)
کارهساتی شههیدکردنی رابهرێک بهگهورهیی ئیمام حسێن (سلام الله علیه ) ، بهردهوام بابهت و سوژهیهکی مهزن لهبۆ وتاربێژی و نوسین و فیلمنامه و.. بووه ؛ بواری شێوهکاریش له ههڵگرانی روانگهدارانی حوسهینیانه دور نهوهستاوه ؛ لیرهوهیه رێجکهیهکی گرنگی لهبۆ زیادکرا ....زێترکردنی ئهورێچکهیه ، ئهوهونهرهی لهسنوری (شههیدان) نزیک کردهوه و جۆرێک له ئۆمانیزمی راستهقینهی لهو هونهرهدا خوڵقاند ... لێرهدا پێویست دهکات سهرنجێک بگوتریت ئهویش ئهوهیه که بینهری ئهم جۆره له تابلۆیانه ، ههست بهنزیکبوونهوهی ئۆمانیزمی راستهقینه له رێجکهی سۆریالیستی دهکهن ؛ لێرهوهشه که سۆریالیزمیش تێکهڵاو بهههمان مهرز کرا ... تێکهڵاوکردنێک که دهکرێت به جۆرێک له هاوسهنگکرنهوهی (مهعنا) لهگهڵ (فۆڕم)
بێت ... دهرچون و گهیاندنی (ماده) به (رۆح) بێت
عاشوراء
فی الفن التشکیلی
ماساة استشهادامام بعظمة الحسین (سلام الله علیه ) ،کانت علی الدوام موضوعا للخطابه والکتابه و السیناریو...فعندما خطت لوحات عن تلک الماساة ، اضیفت اسلوب اخر للفن التشکیلی..فتمکن الاسلوب الجدید من تقریب الفن التشکیلی من حدود (الشهادة) وخلق اومانسمیة حقیقیه فیها...وبما ان المشاهد و المتمعن فی لوحات الاومانسمیة الجدیده یحس بمزج تلک اللوحات مع السوریالیه ، لذا جرجرت السوریالیه ایضا الی نفس الحدود ... فتلک الاختلاط یمکننا ان نقل علیها بانها نوع من
(اعادة توازن) المعنی مع (الشکل) ..و ایضا الخروج و توصیل(المادة) مع (الروح)....