هوێنه.،.گهشتێك بهره و قهڵای مێژویی دیاربهكر له توركیا
شارى دیاربهكر یان (ئامهد)بهشارى هونهرو خاوهن شارستانىو كلتوره دێرینهكان ناسراوهو گهورهترین شارى كوردستانى توركیایهو بههۆى گرنگى و دهوڵهمهندى له رووى شارستانى و شوێنى دێرینیهوه بووەته شارێكى گرنگ و پڕبهها. دیاربهكر یان ئامهد، گهورهترین شاری كوردستانی توركیایه، بهپێی سهرژمێری دانیشتوان له ساڵی 2007 ژمارهی دانیشتوانی دیاربهكر (1,860,714) كهسه، حهفتاو دو له سهدی دانیشتوانهكهی كوردن، ئهوهی دهمێنێتهوه نهتهوهكانی ترن بهتایبهتی تورك.پارێزگاى دیاربهكر كه دهكهوێته خۆرههڵاتى وڵاتى توركیا گهورهترین شارى كوردستانى توركیایهو بهپێى سهرچاوهكان مێژووى ئهم شاره دێرینه دەگەڕێتەوە بۆ 3 ههزار ساڵ بهر له زایین، دیاربهكر یاخود ئامهد به شارى كلتوورو شارستانی دهوڵهمهند ناسراوه، رووبهرهكهى 15.162 كم دوجایهو رووبارى دیجلهى پێدا تێپهڕدهبێت.
قهڵای دیار بهكر یاخود(قهڵای سوری دیاربهكر)، بهیهكێك له كۆنترین قهڵاكان دهدهنرێت له جیهاندا و له ئێستاشدا به دیار بهكری كۆن ناسراوه و ناوهوهی قهلاكه ژیانی ئاسایی تێدا بهسهر دهبردرێت ، چهند دهروازهیهك ههیه بۆ چونه نێو ئهو قهڵایه،دوو بهشی دهرهوهی ئهم قهڵایه زهویهكهی بۆ كشتوكال بهكار هاتوه و دوو بهشهكهی تریشی ئاوهدانیه .سهرهوهی قهڵاكه چایخانه و بهسهر دیار بهكری نوێ دهڕوانێت و شوێنێكی گهشتیاره ، بهمهش ڕۆژانه گهشتیارێكی زۆر سهردانی دهكهن ، به تایبهتی پاش نیوهڕۆیان ، ئهمه جگه لهوهی ناوهوهی قهڵاكهش چهندین نوسراو و شوێنی مێژوویی تێدایه ، له خوارهوه گهشتێكی وێنهیهی بكه بۆ نێو قهڵای دیار بهكر
ترجمتي بالمختصر ,,,,
مدينة ديار بكر او (امد ) بمدينة الفن والحضارة وتراث القديم معروفة وهي اكبر مدن كوردستان تركيا. لحضارته واماكنه الاثرية
تعتبر من اهم مدن في تركيا. بحسب احصائية سنة 2007 سكان ديار بكر (1,860,714) نسمة . 72 %سكانها هم الكورد والبقية ترك .. وتقع ديار بكر في شرق تركيا وهي اكبر مدينة في كوردستان تركيا .
وكذلك تاريح هذه المدينة يرجع قبل 3 الاف عام قبل الميلاد. ومساحته 15.162 كم مربع وتعبر نهر دجلة ..
قلعة ديار بكر من اقدم القلعات في العالم والأن شهيرة ب(دياربكر القديمة ) .. قسم الخارجي من ارض هذه القلعة للزراعة
والقسم الثاني عامرة .وفي اعلى القلعة فيهها مقهى وهي مكان للسواح وفي الداخل فيها كتابات قديمة واماكن اثرية