بوران دخت (یا پوران دخت) دختر خسرو پرویز و بیست و ششمین پادشاه ساسانی بود ، که از سال ۶۲۹ تا ۶۳۱ سلطنت می نمود. نکته جالب این جاست که ، بوران دخت و خواهر او (آذرمی دخت) تنها زنانی هستند ، که بر تخت سلطنت در امپراطوری هخامنشی نشسته بودند. لازم به ذکر است که آذرمی دخت ، پس از بوران دخت جانشین او شد.
با وجود این که مدت زمان حکومت بوران دخت بسیار کوتاه بود ، اما او سعی کرد تا با اجرای قوانین به صورت عادلانه ، کاهش مالیات ، کمک به بازسازی زیرساخت های امپراطوری و همین طور ضرب اصولی سکه ، ثبات را به ایران بازگرداند.
.....
كانت بوران دخت (أو پوران دخت) ابنة خسرو بارفيز والملك الساساني السادس والعشرون ، الذي حكم من 629 إلى 631. النقطة المثيرة هنا هي أن بوران دخت وأختها (أزرمي دخت) هما الوحيدتان اللتان جلستا على العرش في الإمبراطورية الأخمينية. وتجدر الإشارة إلى أن أزارمي دخت خلفه بعد بوران دخت. على الرغم من أن فترة حكم بوران دخت كانت قصيرة جدًا ، فقد حاول إعادة الاستقرار إلى إيران من خلال تطبيق القوانين بطريقة عادلة ، وخفض الضرائب ، والمساعدة في إعادة بناء البنية التحتية للإمبراطورية ، وكذلك سك العملات المعدنية.